30 éve,
"Hungarian mp calls for end of nato"

2020.04.05.

A

Szerző: Király Zoltán

A címben írt felhívás nem előzmény nélküli. 1989 augusztus 31-i dátummal nyújtottam be indítványomat a parlamenthez, „Javaslat az Európában állomásozó idegen csapatok teljes kivonására.” címmel, amelyet a T. Ház befogadott, a külügyi és a honvédelmi bizottság is tárgyalt – s támogatott, s végül októberben az országgyűlés nyilatkozataként elfogadott.

A másik előzmény pedig az első szabad választás volt.

1990. március 25-én, a Csongrád megyei 2. számú választókerületben 65,47%-kal már az első fordulóban elnyertem a mandátumot (s még négyen –  közöttük Németh Miklós akkori miniszterelnök, akik már az első fordulóban győztek).

A rendszerváltozás miniszterelnöke. Forrás: MTI

S még a mindent eldöntő második forduló előtt adta hírül az MTI: „Nicosia, 1990. április 3. kedd – Az Interparlamentáris Unió 83. konferenciáján magyar küldöttség is részt vesz. A tanácskozás hétfőn nyílt meg a ciprusi fővárosban. A magyar küldöttséget Király Zoltán képviselő vezeti. Tagja: dr. Biacs Péter képviselő és Kovács László, az Országgyűlés IPU – magyar nemzeti csoportjának titkára.   

Delegációk fogadása Nicosiában. Jobbszélen Kovács László, mellette dr. Biacs Péter, én a balszélen. Forrás: MTI

„Nicosia, 1990. április 5. csütörtök (MTI) – az Interparlamentáris Unió 83. értekezletén szerdán felszólalt a magyar küldöttség két tagja: Biacs Péter és Király Zoltán. “

Biacs Péter - Forrás: origo.hu

Biacs Péter a foglalkoztatással és szakmai képzéssel kapcsolatos napirendi pont keretében fejtette ki véleményét. Elmondta, hogy Kelet-Európában a piaci korlátozó hatások hiánya következtében a gazdálkodó szervezetek mértéktelenül növelték a munkaerő iránti keresletüket. Ez a „munkaerőéhség” vezetett a tervgazdálkodások felbecsülhetetlen előnyéhez, a teljes foglalkoztatáshoz, amelynek nagy szerep volt a tömeges szegénység megszüntetésében, az egyenjogúság megvalósításában. Másfelől azonban ez konzerválta az alacsony termelékenységű munkahelyeket, tartósította az elmaradottságot is. Biacs hangoztatta: tudjuk, hogy mit rontottunk el, s látjuk, hol választottak sikeresebb fejlődési alternatívát. De – tette hozzá – látjuk a sikeresebb változat problémáit: az alkalmazkodási nehézségeket, a strukturális munkanélküliséget, a társadalmi egyenlőtlenséget. Erre a magyar társadalom alig van felkészülve. Ezek a betegségek aligha kerülhetők el, de a káros következmények enyhíthetők.”

Mármost, ami a magamét illeti, nem kell hagyatkoznom az MIT tudósítására, amely az alábbiak szerint hangzott el: 

Utolsó egyeztetés felszólalás előtt. Mellettem Kovács László és Uranovicz Imre ciprusi nagykövetünk, illetve Biacs Péter. Forrás: MTI

A szigeten megjelenő Cyprus Mail a felszólalásomról eképpen tudósított:  

Nem professzionális fordításban, ámde alább a cikk tartalma:

A magyar parlamenti képviselő javaslata, hogy 1995-ig szüntessék meg a Varsói Szerződést és oszlassák fel a NATO katonai intézményeit, valamint vonják ki az idegen csapatokat Európából. Mr. Z. Király – amint azt a nicóziai 83. Interparlamentáris Unión tartott felszólalásában mondta – történelmi időkben él, hiszen 45 év diktatúrája után megtartották az első szabad választásokat hazájában. „Engem ért az öröm és megtiszteltetés, hogy az első szabadon választott parlament tagjaként szólalhassak fel, a végre-valahára szabad Magyar Köztársaság parlamentjének tagjaként.”

Az általános politikai, gazdasági és társadalmi fejlődésről szóló vita részeként megszólaló Király készséggel jelentette be, hogy a magyar és szovjet kormány között megszületett a megállapodás a szovjet csapatok teljes kivonására hazájából. „Kezdeményezem és javaslom, hogy a nagy háború 50. évfordulója alkalmából, 1995-ig vonják ki az idegen csapatokat az európai államokból és a NATO katonai intézményeiből, és tegyék semmissé a Varsói Szerződést!” – mondta a magyar parlament képviselője.

Ciprus számomra különleges élmény volt, hiszen „itthonról” többé-kevésbé ismertem a sziget görög-török megosztását eredményező eseményeket. S milyen nagy élmény volt láni – Larnacaból Nicosiába jövet – az útmenti narancs ligeteket. S Nicosiában a demarkációs vonal mentén találkozni az ENSZ békefenntartó magyar katonákkal.

S hogy legyen valami csattanó is a végére. A konferencia végeztével Uranovicz nagykövet által közvetítetten – azaz nem éppen protokollárisan – meghívást kaptunk a Köztársaság elnökéhez. 

George Vassiliou, a Ciprusi Köztársaság elnöke 1990-ben. Forrás: goldnews.com.cy

Persze, hogy jól esett ez a megtiszteltetés, ám, őszintén szólva, nem igazán értettem, hogy a majd’ száz országból érkezett delegációk közül miért is éppen minket ért e megtiszteltetés. S amikor az elnöki palotához érve fogadott minket, minden kiderült. Azt mondta: „Nagy tisztelettel és szeretettel köszöntöm önöket. Kérem, fáradjanak beljebb – mondta szépen artikulálva – magyarul, minden érthetővé lett. Amint azt a kötetlen beszélgetésünk során elmondta, a Marx Károly Közgazdaságtudományi Egyetem diákjaként – ahol Nagy Imre is volt oktatója –  1955-ben kapta meg a közgazdász diplomáját. S hogy igen csak érdekelte az akkori magyar közélet, mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy alapító tagja volt  a forradalmat szellemileg “előkészítő” – Petőfi Körnek. 1960-ban hagyta el Magyarországot. (1988 és 1993 között volt a Ciprusi Köztársaság elnöke.)

0
0
0
Close Menu